GOSTUJUĆI NA FACE TV

Čović oživljava Prud i obmanjuje javnost:Silajdžić nije stavio potpis na sporazum o podjeli BiH

Objavljeno u kategoriji BiH na 17.10.2015 11:25:30

GOSTUJUĆI NA FACE TV

Čović oživljava Prud i obmanjuje javnost:Silajdžić nije stavio potpis na sporazum o podjeli BiH

Objavljeno u kategoriji BiH na 17.10.2015 11:25:30-Imovina nije problem ni vojna ni državna. Nisam siguran da Dodik pravi problem oko toga. Dodik je prvi stavio potpis na dokumente oko NATO-a, Partnerstva za mir, vojne i državne imovine.

Neki dan sam s njim razgovarao, on je kazao dajte da provedemo sporazum koji smo svi potpisali, od Harisa Silajdžića, Lagumdžije, Tihića, Dragana Čovića, Dodika, Čavića, mislim da je bilo osam lidera. Tri bošnjačka, tri srpska i dva hrvatska, kazao je u sinoćnjem CD-u na FACE TV lider HDZ BiH Dragan Čović govoreći o dogovoru oko vojne i državne imovine.

Prije toga, Čović je govorio o tome da BiH treba biti organizirana u četiri federalne jedinice, što u prijevodu znači da treba oživljen Prudski sporazum potpisan prije sedam godina.

Nekoliko mjeseci kasnije, u januaru 2009. godine, dobar dio prudskog sporazuma Milorad Dodik, Sulejman Tihić i Dragan Čović finalizirali su u Banja Luci, gdje je dogovorena raspodjela vojne i državne imovine, popis stanovništva i status Brčko distrikta.

Netačno je dakle, kako je to rekao Čović, da su potpise stavili lideri osam stranaka.

Prudski sporazum, a potom i Banjalučki bili su autorsko djelo lidera SDA, HDZ BiH i SNSD-a. Te sporazume, podsjećanja radi, tada je najoštrije kritizirao Silajdžić.

Silajdžić, bivši predsjednik S BiH, iako je prisustvovao svim sastancima šest vladajućih stranaka u BiH te 2008. godine, na sastanak u Prud nije bio ni pozvan. On je tada izjavio da je za njegovu stranku, od četiri tačke sporazuma kojeg su postigli predsjednici SDA, HDZ BiH i SNSD-a, prihvatljiva samo ona o utvrđivanju konačnog statusa Distrikta Brčko u Parlamentu BiH.

Za Silajdžića sve ostale tačke sporazuma predstavljaju, kako je naveo, najgrublji nasrtaj na integritet i ustavne nadležnosti BiH, grubo odbacivanje preporuka i stavova evropskih institucija o ustavnoj reformi.

Dakle, Silajdžić, nikada nije stavio svoj potpis ni na Prudski ni na Banjalučki sporazum. Očigledna je tendencija, lidera HDZ BiH, a nakon što je to nedavno gostujući na N1 uradio i Milorad Dodik donijevši sa sobom Prudski sporazum, da ponovo oživi dokument nastao prije sedam godina. 

Na linku ispod možete pročitati Prudski sporazum o kojem je Čović govorio gostujući na FACE TV.

http://www.snagahdzbih.com/prud.html