Objavljeno u kategoriji BiH na 15.04.2016 17:41:17

Pčelar iz Visokog otvorio komoru za liječenje zrakom iz košnice

Pčelar iz Visokog otvorio komoru za liječenje zrakom iz košnice

Objavljeno u kategoriji BiH na 15.04.2016 17:41:17

Zrak iz košnice udišete uz pomoć cjevčica Foto Vipromo

Pčelar Osman Hašimović iz Visokog otvorio je prvu „api komoru“ u Bosni i Hercegovini, koja služi za liječenje respiratornih oboljenja uz pomoć zraka iz pčelinjih košnica, piše novinska agencija Patria.

"Api komore" su drvene kućice u kojima oboljeli sjede i uz pomoć cjevčica udišu ljekoviti vazduh iz košnica. Iako se čini besmisleno, to nije tako, tvrde pčelari.

Ljekovita svojstva vazduha iz košnice su višestruka, a uz pomoć ove terapije moguće je liječiti čak i teška oboljenja respiratornog sistema. Terapija, tvrde pčelari, naročito pomaže kod liječenja astme i bronhitisa kod djece i odraslih.


Foto Vipromo

Ovakvu vrstu liječenja prvo su počeli raditi Slovenci, a to će od sada biti dostupno i u malom mjestu Čekrekčije, koje je udaljeno svega dva kilometra od centra Visokog.

- Nadam se da će ovo biti mjesto gdje će mnogi oboljeli naći lijek – rekao je pčelar Hašimović za Patriju. Pčelarstvom se bavi veoma dugo, a posljednjih nekoliko godina isključivo proučava ljekovita svojstva pčelinjih proizvoda.

- Pčelinja košnica je prava prirodna apoteka, i sve što dolazi iz nje je lijek, pa i zrak – kaže Hašimović.

Ovaj pčelar se nada da će njegova „api komora“ biti zanimljiva i stranim turistima, uz visočke piramide koje posjećuju, piše Patria.