ANALIZA

Zbog čega javnost ne reagira na skandal Čovićevog savjetnika?

Objavljeno u kategoriji BiH na 18.05.2017 20:00:21

ANALIZA

Zbog čega javnost ne reagira na skandal Čovićevog savjetnika?

Objavljeno u kategoriji BiH na 18.05.2017 20:00:21

Dario Krezić i Dragan Čović Foto Arhiv Dario Krezić i Dragan Čović Foto Arhiv

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića bio je svjedok maltretiranja izvjesnog Maria Markote, koji je zastrašivan i prisiljavan na šutnju o davanju mita za zaposlenje u jednoj od policijskih agencija.

Federalna televizija objavila je 26. maja 2016. da je Čovićev savjetnik Dario Krezić pretukao Markotu, te da je nakon toga otišao na posao u Predsjedništvo BiH. Sve vrijeme je koristio službeno vozilo Predsjedništva. 

Mediji su prije nekoliko dana ponovo aktuelizirali isti slučaj. Ni sada kao ni 2016. u bh. javnosti nije bilo nikakve reakcije. Zvanične institucije države, među kojima i pravosuđe, ali i stotine nevladinih organizacija u zemlji šute o ovom skandalu. Nije se oglašavao ni sam Čović. Šute i građani. Kritike se mogu pročitati tek na društvenim mrežama, uglavnom od anonimnih komentatora.

Analitičari i novinar Aleksandar Trifunović kaže u komentaru za Patriju da su stanovnici Bosne i Hercegovine zapali u jedno opasno stanje apatije, koje upravo odgovara vlastima u zemlji. Oni i proizvode takvo stanje, smatra Trifunović.

Mislim da u BiH imamo već jedno ozbiljno psihološko stanje u društvu – kaže Trifunović. 

U nekim zemljama, pa čak i onim srednje razvijenim reakcija na ovakve situacije je brutalna. Ako ništa, ljudi kažu svoj stav – dodaje.

Sociolog Jusuf Žiga kaže da treba znati da „kolektivno ili individualno čovjek može ući u neku apatičnu situaciju koja traje duže ili kraće, ali prije ili kasnije se iz tog stanja može izaći“.

Treba da se desi jedna sinergija kod ljudi, njihovih percepcija, buđenja nade... Ne postoji situacija iz koje se ne može izaći, ukoliko ima pameti i volje – kaže za NAP profesor Žiga.

U svijetu je bezbroj slučajeva da su najviši politički dužnosnici davali ostavke zbog skandala. Mediji su pisali o danskom ministru koji je dao ostavku nakon što je odjeću za suprugu platio službenom karticom. Novac je vratio već sljedeći dan, sam prijavio da je posudio novac, ali je ipak zatražena njegova smjena. Švedka ministrica obrazovanja bh. porijekla Aida Hadžialić dala je 2016. ostavku jer je sjela za volan automobila nakon što je popila čašu alkohola...

Krezić i Čović ni godinu nakon skandala nisu snosili nikakve posljedice. Naprotiv, Krezić bi uskoro trebao dobiti posao u Obavještajnoj sigurnosnoj agenciji (OSA) Bosne i Hercegovine.