Objavljeno u kategoriji Intervju na 07.01.2018 18:22:00

Mesić: Proustašizacija Hrvatske na djelu

Mesić: Proustašizacija Hrvatske na djelu

Objavljeno u kategoriji Intervju na 07.01.2018 18:22:00

Stjepan Mesić

ZAGREB, (Patria) - Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je za etničko čišćenje BiH najodgovorniji Vance-Owenov plan te da u Haagu nije svjedočio ništa osobno o generalu Slobodanu Praljku, a tvrdnje da je surađivao s Udbom, zloglasnom jugoslavenskom komunističkom tajnom policijom nazvao je "notornim besmislicama".  

Za etničko čišćenje BiH najodgovorniji Vance-Owenov plan jer je predviđao prostore za Hrvate, Bošnjake i Srbe pa je od tog plana nastupilo najžešće etničko čišćenje, rekao je Mesić u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 koju vodi Aleksandar Stanković.

Na pitanje je li Franjo Tuđman odgovoran za hrvatsko-bošnjački sukob odgovorio je kako se Tuđman ne može gledati jednostrano. Na početku je Hrvatska pomagala odbrani BiH, ali poslije Vance-Owenovog plana ta se politika mijenja, rekao je Mesić navodeći kako je politika prvo bila pozitivna, ali jedno vrijeme neprihvatljiva. 

"Da je bila prihvatljiva, ja bih ostao uz Tuđmana", rekao je Mesić koji se s prvim hrvatskim predsjednikom razišao sredinom 1994. godine.

Na pitanje šta je svjedočio u Hagu o ulozi Franje Tuđmana o podjeli Bosne i Hercgovine Mesić je odgovorio:

"Ja sam rekao da sam ja dogovorio Karađorđevo kada su se sastali Tuđman i Milošević. Ali na posredan način. Ja sam sa Borom Jovićem, koji je bio predstavnik Srbije u Predsjedništvu Jugoslavije rekao da ovo što se događa u Hvatskoj sa beogradskim vezama, to je nešto što će Srbe u Hrvatskoj dovesti do katastrofe jer u sukobu 90 i 10 posto izgubit će onih 10 posto. Rekao sam: Šta vas zanima u Hrvatskoj? Naoružavate iz garnizona pobunjene Srbe ali ne znam koji je cilj, je l' želite hrvatske Srbe. On je odgovorio ne, oni su hrvatski građani. 'Je l' vas zanima hrvatska teritorija?' rekao je: 'Ne'. 'Pa šta vas interesira?', pitao sam i on je rekao da ih interesira 63 posto Bosne. 'To je bilo srpsko, to je srpsko i mora ostati srpsko'", citirao je Mesić.

A zatim se prisjetio o čemu se govorilo na sastanku organizovanom nakon Tuđmanovog povratka iz Karađorđeva:

"Kada se vratio iz Karađorđeva Tuđman je rekao jedinom koji je bio sa Miloševićem, nismo ni ja ni Bora Jović bili, Tuđman je bio sa šefom kabineta Šarinićem. Stavili su mape na stol. Tuđman je bio oduševljen i rekao. Evo što Milošević nudi, nudi banovinske granice iz '38 plus Cazin, Kladušu i Bihać. I da vam kažem kako je Milošević rekao, Rekao je Franja ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać to meni ne treba to je tzv. turska Hrvatska. Ja sam ga pitao a šta Alija ima reći. Odgovorio je, Alija nema šta reći. Kada se srpske i hrvatske škare spoje za trećega tu nema problema“.

Odgovarajući na upit je li Hrvatska sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu u BiH kako stoji u haaškoj presudi, Mesić je rekao kako Hrvatski sabor nikada nije donio odluku da Hrvatska vojska prijeđe hrvatsku granicu.

Na opasku da je u BiH bilo više hrvatskih brigada, uputio je voditelja kako to mora pitati "one koji su takvu odluku donijeli", jer on je nije donio. 

Naveo je da Hrvatska nikada nije bila razjedinjena kao što je danas.

"Stranke su razjedinjene, nema koncizne strategije za razvoj zemlje. Izgleda kao da se stvari događaju stihijski. Događa se pošast mijenjanja povijesti, da se pobjednici u Drugom svjetskom ratu proglašavaju gubitnicima i obrnuto. Imate mlade ljude koji ne shvaćaju o čemu se radi. A krivac za to je obrazovanje. Ako mladi nemaju pravo obrazovanje, prihvatit će ono što im se nudi, a to su falsifikati i proustašizacija koja ne da ljudima da diše.

Na pitanje je li za njegova stajališta o Jasenovcu krivo obrazovanje, odgovorio je kako je za to bila kriva agresija na Hrvatsku i politika HDZ-a. Svoje ustaštvovanje devedesetih godina pripisao je politici HDZ-a, jer je HDZ, ustvrdio je Mesić, smatrao da moramo angažirati sve da bismo spriječili uspjeh agresije.

Za odnose sa Slovenijom i pitanje arbitraže okrivio je hrvatsku diplomatiju jer smatra da ona nije odradila posao kako treba.