Objavljeno u kategoriji BiH na 13.02.2018 21:00:02

Susret Grabar-Kitarović i Vučić: Smjena generacija među „Karađorđevićima“

Susret Grabar-Kitarović i Vučić: Smjena generacija među „Karađorđevićima“

Objavljeno u kategoriji BiH na 13.02.2018 21:00:02

Foto Predsjednica.hr

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Srbije Aleksandar Vučić, na održanom sastanku u Zagrebu složili su se samo oko odnosa prema BiH, posvećujući ovoj državi većinu dijaloga. Dakle, Bosna i Hercegovina je ponovo na udaru. Sadašnji lideri Srbije i Hrvatske još uvijek su na fonu velikodržavnih politika Tuđmana i Miloševića. I Grabar-Kitarović i Vučić su bili duboko involvirani u politiku zločinačkih režima devedesetih godina. Kolinda Grabar-Kitarović je HDZ-u pristupila početkom 90-ih i tu stranku naziva “njenom obitelji u dobru i u zlu”. Grabar-Kitarović je početkom 1993. počela raditi u novoosnovanom odjelu Ministarstva vanjskih poslova i to u Međunarodnom odjelu koji je vodio Ivo Sanader, zamjenik tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića. Prvi kolega Grabar-Kitarović bio je Zoran Milanović. To je onaj koji je za BiH izrekao najjadnije uvrede.  

O Vučiću znamo da je za jednog ubijenog Srbina tražio likvidaciju sto Muslimana. On, po svemu sudeći, nabacuje masku kada pregovara sa turskim zvaničnicima, pa i nedavno sa Izetbegovićem i Erdoganom u Istanbulu. On, nažalost, i dalje igra na glavnu kartu starih dogovora Miloševića i Tuđmana.     

Tuđmana nema, ali ima njegove politike. Ako HDZ nije imao milosti prema Posavini i posavskim Hrvatima, kako će imati prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima.  

O pregovorima u Dejtonu je pisao iskreno prof.dr. Ivo Komšić, te glavni mirovni pregovarač Richard Holbrooke u svojim memoarima. Komšić se sjećao prvog šoka u Dejtonu: “Otvoreno i jasno, Milošević je rekao kako se s Tuđmanom „davno dogovorio“ da Bosanska Posavina pripadne Republici Srpskoj... Strepim od onog što je Milošević ovdje javno ponovio nekoliko puta - da se s Tuđmanom dogovorio da će Posavina pripasti „Republici Srpskoj“… Taj teritorij i te ljude niko od nas ne smije prodavati”, pisao je Komšić. On zatim dodaje: “Saznao sam detalje sinoćnje večere Tuđmana sa Zubakom, Prlićem i Tadićem. Vršio je snažan pritisak da se svi odreknemo Posavine, galamio i lupao šakom o stol. 

Tuđman i Milošević su trgovinu s Posavinom nametnuli Amerikancima kao ključni dio svog dogovora o miru. I sve je bilo gotovo. “Warren Christopher je rekao je rekao da Posavina više nije predmet pregovora i da je to gotovo”, zabilježio je razočarani Komšić.  

Svoju surovost čak i prema bosanskim Hrvatima, a ne samo Bosni i Hercegovini Tuđman je ovjekovječio u stenogramima. Snimao ih je u svojoj rezidenciji da bi postao heroj, a postao je zločinac. Sigirno je da je izdao bosanske Hrvate. O Hrvatima u Republici Srpskoj ni jedne riječi ne progovaraju Kolinda Grabar-Kitarović i Dragan Čović, iako ih ima koliko i u Sarajevu, koje optužuju za sve i svašta.

Zločinački odnos prema Hrvatima BiH potvrdio je i Stjepan Kljuić i sam žrtva jedne sulude politike prema Bosni i Hercegovini.

“Cinično zvuče izjave dužnosnika iz Zagreba da će oni štititi Hrvate u BiH, da su oni garanti Daytonskog sporazuma. Njihovi prethodnici su na brutalan način prodali bosanske Hrvate. Nije njih briga za žrtve Prijedora, Banjaluke, Ljubije, Ivanjske, Bosanskog Broda, Bosanskog Šamca, Dervente, Kotor Varoši”, rekao je Kljuić…“Dapače, i danas je na djelu suradnja hrvatskih dužnosnika u BiH s Miloradom Dodikom, koji je samo finalizirao ono što su Karadžić i Krajišnik, uz pomoć Ćosića i Miloševića, započeli.

Nije nikakva tajna za političke lidere Zapada da su Tuđman i Milošević vodili zajednički, dogovoreni rat protiv Bosne i Hercegovine. Stjepan Kljuić je napomenuo da su svi ozbiljni državnici u Europi osuđivali Tuđmanovu suradnju s Miloševićem. Bilo je ponižavajuće što na pogreb hrvatskom predsjedniku Tuđmanu nije došao niti jedan predsjednik europskih zemalja. Milošević je skončao u rešetkama zatvora Ševeningen.

Došle su nove snage, koje jedno zločinačko etničko čišćenje žele pretvoriti u “konačno rješenje bošnjačkog pitanja”.

Već su najavljeni pritisci na Bošnjake i BiH. Radi se o uobičajenim varijacijama na temu terorizma. Očekivalo se da će podmetanja početi površno i pomalo bezazleno. Naime, uporedo sa posjetom Vučića Zagrebu, javljeno je o postavljenoj bombi u Ambasadi Holandije u Sarajevu. MUP Federacije mora hitno istražiti ovu, ispostavilo se, lažnu dojavu o podmetnutoj bombi.

U isto vrijeme Njemačka Vlada je objavila da nema dokaza o porastu prijetnji od navodnog islamskog radikalizma i terorizma iz Albanije, Kosova i BiH. Čini se kako je Vlada Nemačke demantirala ključni dio srpskohrvatskih dogovora u Zagrebu. /S. Omeragić/