Objavljeno u kategoriji BiH na 14.02.2018 17:55:00

Repriza ratnog huškanja

Repriza ratnog huškanja

Objavljeno u kategoriji BiH na 14.02.2018 17:55:00

Foto Euhrvatibih.ba

“Glavno vijeće Hrvatske zajednice Herceg Bosna je organiziralo 17. jula 1998. godine u Neumu Okrugli sto: Budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Na ovom skupu bili su predstavnici svih relevantnih hrvatskih političkih stranaka, udruga, institucija i ustanova u Bosni i Hercegovini. Cilj savjetovanja je bio pokušati projicirati buduće odnose u Bosni i Hercegovini i sa znanstvenog stanovišta pokušati usmjeriti djelovanja svih političkih, društvenih, obrazovnih, kulturnih i znanstvenih institucija na pitanja koja su značajna za opstanak Hrvata te njihovu postupnu reintegraciju u čitavo bosanskohercegovačko društvo i državu”, rečeno je za skup održan prije dva desetljeća.  

Te 1998. godine u Neumu je rečeno “da su na sceni tendencije koje trajno ugrožavaju provedbu Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Srbi će stalno nastojati svoju paradržavu Republiku Srpsku ujediniti sa Srbijom, Bošnjaci - muslimani će nastojati Federaciju Bosne i Hercegovine, zametak svoje buduće države, pretvoriti u svoju državu. Hrvati će ostati i dalje u procjepu između želje da svoja područja priključe Republici Hrvatskoj… Povrh toga označene će sporazume ugrožavati i tendencija (i ona spontana i ona programirana) trajnog etničkog čišćenja pojedinih područja.”

Dakle, zahtjev da se Hrvati integriraju u cijelo bh. društvo i državu, do danas je HDZ reducirao na treći entitet sa nekoliko zapadnohercegovačkih općina. Baš kao što se najavljivalo ispod HDZ-ovog šinjela. Na tom skupu govorio je i Jadranko Prlić, glavni osuđenik za udruženi zločinački poduhvat. Bili su tu čak i neki advokati osuđenih za UZP.

Nakon tog okruglog stola od prije 20 godina, prošle godine, 16. i 17 marta, organiziran je novi neumski događaj etiketiran kao znanstveni skup: “Hrvati Bosne i Hercegovine, nositelji evropskih vrijednosti”.

Glavna gošća Kolinda Grabar-Kitarović je tada rekla:  

“BiH je izložena novim izazovima, posebno zbog rasta broja ekstremističkih grupa i migrantske krize. Uz jačanje separatističkih težnji u Republici Srpskoj, položaj Hrvata u RS-u je loš. Hrvatska snažno podržava suverenitet BiH i teritorijalnu cjelovitost. Spremni smo pomoći BiH u borbi protiv terorizma i ilegalnih imigracija. Hrvatska očekuje žurno donošenje novog Izbornog zakona, žurno donošenje novog Statuta Grada Mostara i pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice”, poručila je ona u Neumu. Pored toga što nam je državu tradicionalno pretvorila u teroristički kamp, Kitarović je zatražila promjene sistema prema svojim željama.

Nakon što je na znanstvenom skupu izrečena teza: “Hrvati Bosne i Hercegovine, nositelji evropskih vrijednosti”, Tribunal u Hagu je izrekao presudu za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu. Sve ono što su HDZ Hrvatske i HDZ BiH radili od kraja rata bilo je razaranje ljudskih duša u Bosni i Hercegovini, da bi se na te ruševine lakše primijenio Izborni zakon, koji podrazumijeva treći entitet i realizaciju konačne etničke podjele u ovoj državi. Da je HDZ kojim slučajem gradio Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu, zasigurno ni presuda Tribunala ne bi bila ovakva, niti bi bila izrečena kao udruženi zločinački poduhvat. Nažalost, i ono što je uradio u ratu i kako je djelovao u miru, HDZ je napravio jedinstven UZP.  

Ono što se ovih dana moglo čuti u Zagrebu od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i srpskog lidera Aleksandra Vučića bilo je samo nastavak Miloševićeve i Tuđmanove politike  zločina prema Bosni i Hercegovini. Po ko zna koji put recepte za ovu državu diktirali su Beograd i Zagreb. Može se reći da se dogovor iz Neuma danas sprovodi na terenu.

U sve ovo lidersko divljanje, uključeni su i najprizemniji i najprimitivniji performansi u BiH, poput onog maskenbala u Čapljini i paljevine lutke u Livnu. U Čapljini je izveden performans sahrane Željka Komšića, inače bivšeg člana Predsjedništva BiH, lidera Demokratske fronte BiH, za HDZ krivovjernog i nepodobnog Hrvata. U ovoj primitivnoj predstavi  mogli su se vidjeti čovjek maskiran u hodžino džube, Titovi pioniri, naoružani čovjek u uniformi ustaše itd.

Maskenbal je govorio više od lica koja su ostala skrivena. U isto vrijeme u Livnu je spaljena lutka sa likom suca Karmela Agiusa (Carmela Agiusa), koji je za Sudsko vijeće izrekao presudu Prliću i ostalim. To je bila jeftina poruka kako oni ne priznaju presude Tribunala. Kao da se presude jednog međunarodnog suda mogu po slobodnom izboru prihvatiti ili odbiti.

Politika Hrvatske prema BiH se, nažalost, ne mijenja. Brutalna propaganda koja se zahuktava iz susjedstva, podsjeća na vremena laži Smiljka Šagolja i njegovo ratno huškanje. Više niko i ne spominje presudu Međunarodnog suda u Hagu. /S.O./