Objavljeno u kategoriji BiH na 14.02.2018 19:26:00

Izetbegović: Konaković je samo tražio greške kadrovima SDA, treba da vrati mandat

Izetbegović: Konaković je samo tražio greške kadrovima SDA, treba da vrati mandat

Objavljeno u kategoriji BiH na 14.02.2018 19:26:00

Bakir Izetbegović (Foto: Patria Arhiv)

SARAJEVO, (Patria) - Sjednica Predsjedništva SDA nije okončana ni nakon tri sata zasjedanja, ali je prekinuta kako bi predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao o čemu se danas razgovarali. On je dodao da će sjednica biti nastavljena i narednih nekoliko sati, a raspravljat će se o unutarstranačkim problemima. 

Izetbegović je tokom svog obraćanja kazao da je premijer KS Elmedin Konaković olako napustio SDA kao i da je to pripremao mjesecima, te ga poziva da podnese ostavku s obzirom da je Konaković sam rekao da nije za "stranačka postavljenja". Dodao je da je Konaković uporno tražio greške kadrovima SDA. 

Predsjednik SDA je kazao i da će pročistiti stranku, ali nije odgovorio na pitanje da li će biti uvedeno Povjereništvo u Tuzli gdje već odavno postoji nezadovoljstvo, a o čemu je Izetbegović obaviješten u više navrata. Na pitanje kako vidi situaciju u SDA kazao je:

- U stranci uvijek ima problema. Mi ćemo danas napraviti neke rekonstrukcije, prečistit ćemo stranku pred ovu izbornu utrku – izjavio je Izetbegović.

Asim Sarajlić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo kazao je da je ovaj organ stranke u stalnom zasjedanju ali da je donesena odluka o pokretanju smjene Konakovića sa premijerske funkcije koji je "udario šamar SDA svojim potezima."

- Ulazimo u proceduru smjene, ali mi ne obnašamo vlasti sami pa ćemo o tome razgovarati i sa našim partnerima. Ali Kanton Sarajevo ne može ovisiti od volje Elmedina Konakovića. Danas smo donijeli odluku i o isključenju nekih članova, ali oni su se sami isključili kada su napustili Klub SDA. Mi sada imamo devet zastupnika u Skupštini KS - kazao je Sarajlić. 

On je dodao da neće špekulisati o tome imaju li ili ne 18 ruku za smjenu Konakovića kao i da trenutno nemaju rješenje ko će zamijeniti Konakovića.

Predsjedništvo SDA usvojilo je i zaključak da izmjene Izbornog zakona trebaju biti okončane prije izbornog procesa te da će prihvatiti samo ona rješenja koja su u skladu s evropskim vrijednostima i izbornim standardima, odlukama Evropskog suda za ljudska prava, Ustavom Federacije BiH i odlukama Ustavnog suda BiH te za koja postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka. Tražimo da se OHR aktivno uključi u iznalaženje rješenja za izbor Doma naroda FBiH kao i za Statut Grada Mostara, upravo zato jer su OHR-ova ranije nametnuta rješenja ovih pitanja osporena od strane Ustavnog suda BiH.

Predsjedništvo SDA danas je osudilo antibošnjačku kampanju koju vode pojedini politički akteri u BiH i regiji, te su tražili od domaćih institucija i međunarodne zajednice da ozbiljno shvate aktivnosti naoružavanja RS-a i formiranja paravojnih formacija. Također, tražili su od Vijeća ministara i entiteta da izvrše inspekcijske provjere formiranja cijena nafte i naftnih derivata prije i nakon donošenja Zakon o akcizama jer postoje ozbiljne sumnje da je zakon zloupotrebljen kako bi se povećale cijene više od nužnog. Predsjedništvo SDA je dalo punu podršku Ramizu Salkiću u njegovoj borbi za ravnopravnost i ljudska prava, te je pozvalo SBB i HDZ da ubrzaju svoj proces ka širenju i gradnji cesta, a ne smjeni direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića.