VELIKI BROJ UBIJENE DJECE

UN traži od Saudijske Arabije da hitno obustavi napade na civile u Jemenu

Objavljeno u kategoriji Svijet na 11.10.2018 16:00:15

VELIKI BROJ UBIJENE DJECE

UN traži od Saudijske Arabije da hitno obustavi napade na civile u Jemenu

Objavljeno u kategoriji Svijet na 11.10.2018 16:00:15


Foto Twitter

NEW YORK, (Patria) - Odbor Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava pozvao je u četvrtak Saudijsku Arabiju da obustavi svoje zračne udare na civilne mete u Jemenu i da krivično progoni zvaničnike odgovorne za stradanje djece u nezakonitim napadima.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju arapskih država uz podršku Zapada koje podržavaju jemensku Vladu u borbi protiv pokreta Husa pod čijom kontrolom je jemenska prijestolnica Sana.

Panel UN-a od 18 nezavisnih stručnjaka upozorio je u četvrtak u usvojenim zaključcima da jemensku djecu i dalje ubijaju i ranjavaju, prenosi Tanjug.

Stručnjaci izražavaju zabrinutost zbog "neefikasnosti tima za zajedničku provjeru incidenata" koji je formirala koalicija 2016. godine, kako bi ispitala navode o nezakonitim napadima Rijada i članica koalicije na djecu i objekte u kojima borave djeca, prenosi Reuters.

U troipogodišnjem građanskom ratu u Jemenu u poginulo je više od 10.000 ljudi, dok je u zračnim udarima od 2015. poginulo najmanje 1.248 djece i gotovo isto toliko je ranjeno.

Ujedinjeni narodi također pozivaju na prekid zračne i pomorske blokade zbog koje je više milijuna građana Jemena na rubu gladi.

Od 2015. godine Saudijska Arabija i UAE, uz logističku podršku Sjedinjenih Američkih Država, izvršavaju zračne napade na Jemen, najsiromašniju zemlju arapskog svijeta, u pokušaju da na vlast vrate vladu predsjednika Abd-Rabbouha Mansoura Hadija, koji je u egzilu u Rijadu.

Meta njihovih napada, kojih je bilo gotovo 16.000, često su bolnice, elektrane, objekti za vodoopskrbu i slično.